Toplumumuzda satrancı bilen ve oynayan çok az kişi vardır. Batı ülkelerinde Satrancı bilmeyen kişi sayısı çok az iken, bizim ülkemizde rakamlar içler acısıdır. Satrancın yaygın olduğu bir toplumun düşünme ve üretme gücüyle, yaygın olmayan toplumların düşünme ve üretme güçleri arasında dağlar kadar fark vardır. Satrancın yaygın olduğu bir toplumda ileri derecede düşünme, empati yapma, ileriyi görme, yorumlama, plan yapma gücüne sahip insanlara denk gelmek son derece normaldir. Keskin bir zekaya sahip toplumlarda satranç bir gelenek halini almıştır.
Toplumumuzda satrancı yaygınlaştırmak için bana göre en önemli araç okuldur. Değişim öncelikle eğitim fakültelerinden başlamalıdır. Öncelikle bütün öğretmen adaylarına zorunlu Satranç dersi verilmelidir. Bütün öğretmen adayları iyi bir Satranç öğreticisi olmalıdır. Özellikle Sınıf Öğretmeni adaylarına bu konuda büyük bir sorumluluk düşmektedir. Çünkü bir çocukta okul hayatının başlangıcından itibaren en büyük etkiyi bırakanlar sınıf öğretmenleridir. Bütün okullara zorunlu Satranç dersi konulmalı, öğrenciler 1. sınıftan itibaren Satranç oynamaya başlamalılar. Ayrıca çocuklara Satranç ödevleri verilmeli ve aileleriyle birlikte Satranç oynamaları sağlanmalı, böylece Satranç, çocuklar vasıtasıyla ailelere de öğretilmeli ve gelenekselleştirilmeye çalışılmalıdır.
Satrancın öğrencilere sağladığı yararlar:
1.Kötü alışkanlıklar edinilmesini engel olur.
2.Planlı hareket etmenin önemini ve gerekliliğini kavratır.
3.Doğru ve hızlı düşünmeye yardımcı olup sorunlara
yorumlarla yaklaşabilme yeteneklerini geliştirir.
4.Kişiliği ve karakteri olumlu yönde etkiler ve geliştirir.
5.Özgüven duygusu aşılar ve bunu geliştirir. Kişinin kendi
daha iyi tanımasına, bireysel yeteneklerini açığa çıkarmaya ve kararlar alabilmeye yardımcı olur.
6.Kişinin dikkatini tek konu üzerinde yoğunlaştırabilme alışkanlığı
kazandırır.
7.Diğer ders konularının daha iyi anlaşılıp kavranmasına
yardımcı olur.
8.Bilimselliği ön plana alarak araştırmalar yapmaya
yönlendirilir.
9.Konulara karşı çok yönlü bakış açısıyla yaklaşasın sağlar.
10.Ulaşması gereken hedefe yönelik, sahip olduğu bilgiyi
yorumlayarak karar verip harekete geçme becerisi gelişir.
11.Sorgulayan, araştıran ve yaratıcı olma özelliği gelişir.
12.Sistemli ve düzenli çalışma yönünde kendini geliştirir.
13.Kazanma ve kaybetme duygusunu yaşayıp, bu duyguları yaşamı
ile anlamlandırır.
14.Başarılı olabilmek için ne yapması gerektiğini anlar.
15.Karşısındaki kişinin düşüncelerini algılayıp saygı duyar
ve kendi düşünceleri ile karşılaştırıp karar verme
özelliği kazanır.
16.Kurallara uymayı, disiplinli olmayı ve sonuçları kabullenme
yönünde bireyin kendisi geliştirir.
17.İletişim kurma becerisi gelişerek, sosyal yaşamın zenginleşmesine katkı sağlar.
Çocuk ve diğer aile fertleri, Satranç oyununun son derece keyif verici bir oyun olduğunu anladıklarında her şey kendiliğinden olacak ve Satranç toplumumuzda gelenekselleşecek, nesilden nesile oynanacaktır.
İnsanları satranca teşvik etmek için onlara satrancın faydalarından bahsetmek son derece gereksiz, hatta ters etki yapan bir davranıştır. Bunun yerine insanların satrancın ne kadar zevkli, haz verici bir oyun olduğundan bahsedilmelidir. İnsanlar satrancın son derece keyif verici bir oyun olduğunu keşfettiklerinde Satranç; tavla, okey, pişti vb. gibi şans oyunlarının önüne geçerek popüler bir oyun halini alacaktır.
Öte yandan mümkün olduğunca her yerde bilhassa okullarda, üniversitelerde satranç klüpleri ve ekipmanları yaygınlaştırılmalıdır. (Ne kadar trajikomiktir ki; koskoca Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Kampüsü'nde bir tane bile Satranç takımı bulunmamaktadır...) İnsanların istediklerinde oynamak için etraflarında yeterli sayıda satranç takımı bulabilmeleri sağlanmalıdır. Her yerde insanların gözüne çarpan bir Satranç takımının bulunması, ister istemez insanlarda Satranç'a karşı bir merak uyandıracaktır ve insanları Satranç oynamaya teşvik edecektir.
Bütün yapılacakları madde madde sıralayacak olursak;
- Eğitim Fakültelerine zorunlu Satranç dersi konulmalı ve öğretmen adaylarına Satranç öğretebilecek seviyede Satran teorisi dersi verilmelidir.
- İlkokul 1. sınıftan itibaren lise son sınıfa kadar mecburi Satranç dersi konulmalıdır.
- İlkokul 1. sınftan 5. sınıfa kadar öğrencilere Satranç ödevleri verilmeli ve aileleriyle Satranç oynamaları sağlanmalı, böylece çocuk aracılığıyla Satranç oyunu ailede de yaygınlaştırılmalı ve bir gelenek halini alması sağlanmalıdır. Bu durum, aile içi iletişime de büyük ölçüde katkı sağlayacaktır.
- İnsanların vakit geçirdiği her yere, özellikle bekleme alanlarına Satranç takımları konulmalı ve Satranç kavramının insanların zihninde yer etmesi sağlanarak insanlarda merak oluşturulmalı.
- İnsanların Satranç'ın son derece zevkli bir oyun olduğunun farkına varmaları sağlanmalı.
- Proje kapsamında ülke çapında izlenen program, film, çizgi film ve dizilerde Satranç sahnelerine yer vererek Satranç'ın insanların zihninde yer etmesi sağlanmalı ve toplumda Satranç'ın popülerliği artırılmalı.
- Satranç klüpleri, etkinlikleri ve turnuvaları yaygıınlaştırılmalı.